Ca de fiecare dată, începem anul fiscal în forță, trecând in revistă principalele modificări fiscale ale anului 2017.

TVA standard de 19%

Una dintre principalele prevederi în vigoare din prima zi a lui 2017 vizează o nouă reducere a cotei standard de TVA, de la 20%, atât cât a fost până la finele anului 2016, la 19%. În același timp, pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii, se aplică în continuare o cotă de TVA redusă, de 9% sau chiar 5% în anumite cazuri.

Taxa pe stâlp, eliminată

În ceea ce priveşte impozitul pe construcţii, cunoscut mai bine ca „taxa pe stâlp”, acesta a fost eliminat din 1 ianuarie 2017.

Impozit specific pentru industria hotelieră şi de alimentaţie publică

Tot din 2017 a intrat în vigoare şi Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, prevederile acesteia urmând să avantajeze anumite companii şi să dezavantaje multe altele, în special pe cele de mici dimensiuni. Mai exact, impozitul specific, care se calculează în funcţie de câteva variabile, cum ar fi suprafaţa, rangul localităţii sau sezonalitatea, este datorat de toate societăţile care au înscrise în actul constitutiv, ca activităţi principale sau secundare, una sau mai multe activităţi prevăzute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică. Astfel, indiferent dacă sunt sau nu profitabile, restaurantele, barurile ori cafenelele aplică de anul acesta noul sistem de impozitare, care va afecta negativ micile afaceri, în special.

Reducerea plafonului minim pentru impozitarea microîntreprinderilor

Reducerea limitei capitalului social pentru care firmele nou-înființate pot opta pentru plata impozitului pe profit, în detrimentul celui pe veniturile microîntreprinderilor, este inclusă, de asemenea, în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017. Mai precis, plafonul minim de 25.000 de euro (adică aproximativ 112.000 de lei), de la care se poate opta pentru impozitul pe profit, a fost redus la 45.000 de lei (adică aproximativ 10.000 de euro), astfel că doar entitățile cu un capital social mai mic decât suma din urmă trebuie să aplice de-acum impozitul pe veniturile microîntreprinderii. Măsura este valabilă și pentru contribuabilii deja înființați care își vor majora capitalul social cel puțin la nivelul de 45.000 de lei (sau care îl vor scădea până la aceeași sumă).

Firmele își pot deduce TVA pentru perioada în care au avut codul suspendat

Din 1 ianuarie 2017, prin Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 84/2016, contribuabilii reînregistraţi ca plătitori de taxă pe valoarea adăugată (TVA) pot refactura cu taxă către clienți toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care au avut codul anulat, putând astfel să recupereze TVA-ul plătit. Astfel, contribuabilii care își recapată codul de TVA pot refactura de-acum cu taxă către clienți toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care nu au avut cod de TVA. În egală măsură, documentul menționat stabileşte că beneficiarii pot să deducă TVA pentru cumpărările aferente vânzărilor efectuate în perioada în care furnizorul a avut codul anulat, în condiţiile în care, în 2016, acest lucru nu era posibil.

Tot cu titlul de noutate:

Potrivit unui proiect de act normativ publicat recent de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1 februarie cu 200 de lei, de la 1.250 la 1.450 de lei. Automat, majorarea va atrage cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plăti salariaților o remunerație netă mai mare, dar și mai mulți bani pentru taxele și contribuţiile obligatorii aferente salariului

*sursa: www.avocatnet.ro